Haarmeijer Opticien

Natuurlijk heeft corona diepe sporen achtergelaten in de Nederlandse winkelstraten. Ook in Raalte. Laten we dat vooral niet onder stoelen of banken steken. Toch weet Tom Haarmeijer, eigenaar van Haarmeijer Opticien Juwelier in Raalte, nog wel een lichtpuntje te ontdekken. “Na twee jaar corona merk je bij veel mensen dat ze het een verademing vinden weer fysiek te kunnen winkelen.”

Hopelijk blijft dat gevoel hangen en kunnen we met z’n allen de ontwikkeling stoppen dat de winkels langzaam uit het centrum verdwijnen. “Waar je voorheen een trend zag van meer internet en minder winkels lijkt de consument de meerwaarde wel weer te zien. Dat je naar de winkel kunt om iets te kopen, maar dat het zeker net zo belangrijk is dat je advies krijgt en het cadeautje leuk wordt ingepakt”, aldus Haarmeijer die in coronatijd met veel middenstanders in het centrum van Raalte heeft gesproken. “Veel winkeliers gaven aan wel even iets te hebben gedaan met internet, maar dat ze te klein zijn voor een webshop. Het is alleen de grotere zaken gegeven om daar een winstmodel in te krijgen.”

Van bleu meisje naar…

De winkeliers staan nu wel weer voor een andere uitdaging. Kom tegenwoordig maar eens aan goede medewerkers. De voorzitter van het ROV (Raalter Ondernemers Verbond) ziet daarom wel wat in een inniger contact met de scholen. “Binnenkort wil ik ook een keer met de gemeente in gesprek over de connectie onderwijs-detailhandel. Naar mijn mening kan het contact met de onderwijsinstellingen Landstede en Carmel College ook wel een tandje hoger. Het is een goede manier om het winkelwerk te promoten.”

En het helpt wellicht om de jongeren weer te wijzen op de mogelijkheid voor weekendwerk bij Haarmeijer in de juwelierszaak. “Je verdient een leuk zakcentje en je krijgt echt veel meer kansen en mogelijkheden dan door alleen magazijnwerk te doen. En de tijden zijn gunstig, dus na sluitingstijd kun je nog lekker stappen.”

Haarmeijer vindt het altijd leuk als er weer nieuwe aanwas komt voor de vrijdagavond en de zaterdag. “Natuurlijk krijg je een bepaald verloop, maar het leuke is dat je die meiden – in mijn winkel zijn het alleen dames – echt ziet groeien. Van een bleu meisje dat het lastig vindt om contact te leggen naar iemand die met klanten kan omgaan en sociale vaardigheden heeft. Ik kan daar echt van genieten. Vind het ook leuk om ze wat bij te brengen. Niet alleen het winkelwerk, maar ook algemene dingen. Soms pak ik er in de koffiepauze eens een krantenartikel bij en dan bespreken we dat. Misschien een idee voor andere ondernemers…”

Mooi verhaal? Deel het dan!

HEB JIJ OOK EEN VERHAAL DAT VERTELD MOET WORDEN?

Meer verhalen die je misschien leuk vindt...

Bouwbedrijf Gebr Meijer

“We willen bijdragen aan een schone, leefbare omgeving”

Verduurzamen is topprioriteit bij Gebroeders Meijer

Lees meer »