Bokscoach Farhad Saidi - Boxing Club Raalte
Bokscoach Farhad Saidi van Boxing Club Raalte

Zijn leven telt nog maar 40 lentes, maar Farhad Saidi heeft meer meegemaakt dan de gemiddelde Nederlander. In vogelvlucht: op 9-jarige leeftijd leren boksen in Belarus (voorheen: Wit-Rusland), als 15-jarige met je ouders en broers vluchten naar Nederland en als volwassene je hele onderneming zien instorten als gevolg van corona en de oorlog in Oekraïne. Een ander zou bij de pakken neerzitten, maar de Raaltenaar met Afghaanse wortels blijft altijd positief. “Het zit gewoon in me. Dat vind ik ook belangrijk om door te geven, die positiviteit.”

Voor ons zit de trotse eigenaar van Boxing Club Raalte. Raaltenaar in hart en nieren en vader van drie jonge kinderen. We hebben afgesproken in Sportcentrum Tijenraan waar hij ook z’n bokslessen geeft. “Het is voor mij een hele fijne plek. Hier zijn alle Raaltenaren welkom om te ervaren hoe leuk en goed boksen voor je is.”

Als je het levensverhaal van Saidi in een paar woorden moet samenvatten, dan wordt het iets in de trant van ‘kansen zien, kansen pakken’. Het boksen loopt daarbij als een rode draad door z’n leven. “Het maakte mij op jonge leeftijd al weerbaarder, zorgde voor focus maar het gaf vooral veel plezier. Ik zag toen al het belang van een gezonde geest in een gezond lichaam.”

Passie

Boksen werd zijn allergrootste passie. “De trainingen maakten me sterker. Fysiek en zeker ook mentaal, want je krijgt meer vertrouwen in jezelf.” De jonge Farhad Saidi bleek ook een bovengemiddelde aanleg te hebben voor deze vechtsport en deed al gauw mee aan allerlei competities.

Na de afronding van het promotieonderzoek van zijn vader, waarvoor het gezin van Afghanistan naar Belarus was getrokken, lonkte het vaderland weer. Vader Saidi kreeg een baan als minister van Technisch Onderwijs. “Het leven was goed.” Maar in 1996 viel de Taliban het land binnen. De regeringsfunctionarissen waren hun leven niet meer zeker en het gezin vluchtte in 1997 naar Nederland. “Van de bombardementen in Afghanistan naar het rustige en veilige Raalte”, omschrijft hij in enkele woorden de betekenis van die grote ommezwaai.

Positieve energie

De levensles van zijn vader (‘Probeer een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappij’) was een belangrijke inspiratiebron voor de oprichting van Boxing Club Raalte. Tijdens corona gingen de grenzen dicht en zijn internationale handel lag op zijn gat. En daarmee dus ook zijn inkomen. “Gelukkig ben ik naast het ondernemen altijd blijven boksen en ben ik zelfs gediplomeerd trainer/coach bij de Nederlandse Boks Bond geworden. Zo heb ik onder andere mogen trainen en coachen tijdens Nederlandse en Europese kampioenschappen.”

“Ik word er gelukkig van als ik mijn positieve energie via de sport op anderen mag overbrengen. Boksen brengt je lichamelijk en geestelijk in balans en het leert je om jouw karakter te ontwikkelen.”

De overstap naar een eigen boksschool was voor hem een logische vervolgstap. “Ik wil de negativiteit, die mensen hebben overgehouden aan de coronaperiode, graag naar de achtergrond dringen. En ik word er gelukkig van als ik mijn positieve energie via de sport op anderen mag overbrengen. Boksen brengt je lichamelijk en geestelijk in balans en het leert je om jouw karakter te ontwikkelen.”
Het mooie van Boxing Club Raalte is dat iedereen welkom is. Van iemand met een kantoorbaan die meer wil bewegen tot iemand met ambities om kampioen te worden. Op basis van een intakegesprek over de persoonlijke doelen wordt een plan van aanpak gemaakt waarin ook lifestyle- en voedingsadvies is verwerkt. Naast de individuele trainingen zijn er allerlei groepstrainingen. Van jong tot oud, van man tot vrouw en van ondernemer tot gevorderde boksers.

Denk je een kleine bijdrage te kunnen leveren om Raalte aantrekkelijker te maken zodat jongeren hier blijven wonen en werken?

“Met boksen sta je sterker in het leven, zowel fysiek als mentaal. Ook Raalte wordt daarmee een stukje sterker en mooier. En als we straks dan op tv zien dat een jongetje uit Raalte kampioen is geworden… dat zou toch geweldig zijn?”

Mooi verhaal? Deel het dan!

HEB JIJ OOK EEN VERHAAL DAT VERTELD MOET WORDEN?

Meer verhalen die je misschien leuk vindt...

Bouwbedrijf Gebr Meijer

“We willen bijdragen aan een schone, leefbare omgeving”

Verduurzamen is topprioriteit bij Gebroeders Meijer

Lees meer »