Huub ter Haar van Haarco
Huub ter Haar van Haarco

Eigenlijk heeft hij nog niet te klagen. Waar collega-ondernemers schreeuwen om nieuwe medewerkers heeft Huub ter Haar zijn personeelsbestand nog prima op orde. Betekent dit dat hij rustig achterover kan leunen? Nee, want als de eigenaar van Haarco één motto in zijn oren heeft geknoopt, dan is het wel: ‘regeren is vooruitzien’. “En daarom investeren we nu in jonge mensen. Soms loopt iemand wel een half jaar of een jaar mee om het vak te leren. Dat kan eigenlijk niet uit, maar als je het niet doet, mis je de boot.”

De praktijk is dus dat je al moet investeren in jonge arbeidskrachten voordat een oudere werknemer van z’n welverdiende pensioen gaat genieten. En dat is een behoorlijke uitdaging bekent Ter Haar. “Vooral omdat het imago van de woninginrichting – wat stoffig is. De jeugd heeft het idee dat we een ouderwets vak uitoefenen, maar we hebben juist een heel modern bedrijf. Met de modernste technieken en een machinepark dat up to date is. Als ze eenmaal binnen zijn, worden ze ook meteen enthousiast.”

“Je moet dus niet de illusie hebben dat je nog iemand vindt die fulltime, 40 uur per week, wil werken.”

Managen van werk en personeel. Het is inmiddels bijna dagelijkse kost geworden voor de aanvoerder van het familiebedrijf. Want, de tijden zijn veranderd. “We proberen ons toch aan te passen aan de jongere generatie. Dan heb je het bijvoorbeeld over de werktijden. We werken hier van maandag tot en met zaterdag, maar het is tegenwoordig heel gebruikelijk onder jongeren om vier of zelfs drie dagen te werken. Je moet dus niet de illusie hebben dat je nog iemand vindt die fulltime, 40 uur per week, wil werken. Het is prima om in die tendens mee te gaan. Gewoon een kwestie van goed plannen.”

Jouw huidige medewerkers zijn natuurlijk de beste ambassadeurs. Zij vertellen op een verjaardag hoe leuk het is om bij Haarco te werken. Wat doe jij om die mensen aan je te binden?

“Zo flexibel mogelijk zijn. Tot bepaalde hoogte, want het houdt natuurlijk wel een keer op. Je wilt niet ten koste van alles iedereen binnen houden, maar je flexibel opstellen is wel heel belangrijk. Verder vind ik dat de materialen en gereedschappen van deze tijd moeten zijn. Kunnen we het werk lichter en gemakkelijker maken, dan doen we het ook. Arbotechnisch moet alles piekfijn in orde zijn. Daar wordt een werknemer enthousiast van. Natuurlijk ook van de gezellige avonden rond de Bouwvak en Kerst en de vrijdagmiddagborrel die we weer hebben opgepakt. Dat was door corona in het slop geraakt.”

Natuurlijk kun je zelf op zoek gaan naar nieuwe aanwas, maar als je een specialist als Uitzendbureau Salland in huis (Raalte) hebt, dan vindt Ter Haar het voor de hand liggen om die samenwerking aan te gaan. “Het uitzendbureau maakt promotie voor montageklussen in de woninginrichting. Juist ook bij jongeren die het vak nog niet kennen. Vervolgens laten wij ze een tijdje meelopen. Dan heb je wel door wat voor vlees je in de kuip hebt. Mocht het dan later tot een vast dienstverband komen, dan willen we ook heel graag dat ze één dag in de week naar school gaan om de theoretische kennis van ons vak op te doen. Ja, dat wordt door ons betaald”, benadrukt Ter Haar die tevens kan terugvallen op een groep ZZP’ers. “Dat maakt ons flexibel in de hoeveelheid werk die we aan kunnen. En je kunt ook nog heel fijn met ze sparren.”

Mooi verhaal? Deel het dan!

HEB JIJ OOK EEN VERHAAL DAT VERTELD MOET WORDEN?

Meer verhalen die je misschien leuk vindt...

Bouwbedrijf Gebr Meijer

“We willen bijdragen aan een schone, leefbare omgeving”

Verduurzamen is topprioriteit bij Gebroeders Meijer

Lees meer »