Marc Binnenpoorte bij Carmel College Salland
Marc Binnenpoorte bij Carmel College Salland

Je neemt een klus aan, je zorgt dat op tijd wordt geleverd – of het nu gaat om diensten of producten – en laat uiteindelijk een tevreden klant achter. In de meest simpele uitvoering is dit de basis van goed ondernemerschap. Wat Marc Binnenpoorte van Binnenpoorte Hoveniers betreft, is het een stevig fundament, maar hij voegt er graag nog een element aan toe. We omschrijven het gemakshalve even als: verbinding met de samenleving.

Dat klinkt vaag en misschien zelfs een beetje zweverig. Wie Marc kent, weet ook dat deze typering totaal niet bij hem past. Hij illustreert het daarom graag met een voorbeeld. “De firma Azerty benaderde ons in het voorjaar met de vraag of we het groen rondom het nieuwe pand voor onze rekening wilden nemen. De facilitair manager stelde het op prijs als we daarbij konden samenwerken met het praktijkonderwijs van Carmel College Salland. Daar staan we zeker voor open. Sterker nog: we kunnen er beide meer uithalen.”

“Op dit moment wil negen van de tien leerlingen op een tractor rijden, dus kiezen ze eerder voor de richting loonwerk. Ons beroep is blijkbaar niet sexy genoeg. We zijn bezig om het tij te keren, maar dat heeft tijd nodig.”

Marc Binnenpoorte

Zo gezegd, zo gedaan. Binnenpoorte ging het gesprek aan met Peter Maatman die binnen Carmel College Salland de fraaie functieomschrijving ‘instructeur groen en metaal’ heeft gekregen. In die ontmoeting was het gezamenlijk belang al snel duidelijk. De opleiding is altijd op zoek naar mooie projecten en de ondernemer hoopt jongelui uit de regio te interesseren voor het hoveniersvak. “Op dit moment wil negen van de tien leerlingen op een tractor rijden, dus kiezen ze eerder voor de richting loonwerk. Ons beroep is blijkbaar niet sexy genoeg. We zijn bezig om het tij te keren, maar dat heeft tijd nodig.”

Zo’n succesverhaal als het project Azerty helpt misschien om de ogen van de leerlingen te openen. Dat er meer is op de wereld dan op een trekker rijden. “We kijken er in ieder geval met een goed gevoel op terug. Ik ging zelf twee keer per dag naar de locatie om tekst en uitleg te geven en begeleiding te bieden en voor de rest liet ik ze vrij. Dat ging hartstikke mooi. Een leuk initiatief dat navolging verdient.”

Gemeentelijke promotie

Binnenpoorte heeft het slim bekeken. Je moet er aan de voorkant wel wat tijd in stoppen, maar het kan daarna zomaar gebeuren dat die goede leerling van 2022 over een paar jaar binnenwandelt als stagiaire. Of als BBL-er. En op termijn misschien zelfs als nieuwe medewerker. Natuurlijk weet hij dat het goed is om te investeren in jonge mensen. Zo heeft hij ook besloten per 1 augustus in zee te gaan met Ryan Spoolder (21) uit Nieuw-Heeten. Deze jongeman is in september begonnen met een nieuwe 3-jarige opleiding aan het Zone College in Zwolle. Vier dagen in de week werken en één dag naar school. “Waarom ik voor Binnenpoorte heb gekozen? De mooie uitstraling die dankzij de nieuwbouw is gerealiseerd”, klinkt het trots. “Hiervoor heb ik de 4-jarige BBL-opleiding in de boomverzorging gedaan. Dat was veelal hetzelfde werk. Ik hoop me hier meer te ontwikkelen, want het hovenierswerk is echt mijn ding!”

Door zijn voortraject is Ryan niet de enige die leert. “Ik kan zeker mijn voordeel doen met zijn specifieke kennis op het gebied van boomverzorging”, stelt Binnenpoorte tevreden vast dat het een mooie wisselwerking kan worden. En wie weet, melden zich daarna wel meer enthousiaste studenten. Hij kan bijna niet wachten. “Ik kan nog wel een paar handjes gebruiken. Structureel!”, aldus de ondernemer die wel brood ziet in een gemeentelijke promotieactie binnen het kader van Raalte geeft Ruimte. “Iets van ‘Werken in het groen in Raalte’. Eventueel met opdrachtgevers van ons en in samenwerking met het praktijkonderwijs.”

Mooi verhaal? Deel het dan!

HEB JIJ OOK EEN VERHAAL DAT VERTELD MOET WORDEN?

Meer verhalen die je misschien leuk vindt...

Bouwbedrijf Gebr Meijer

“We willen bijdragen aan een schone, leefbare omgeving”

Verduurzamen is topprioriteit bij Gebroeders Meijer

Lees meer »