Marcel te Wierik van Te Wierik Specialistische Reiniging en Dienstverlening
Marcel te Wierik van Te Wierik Specialistische Reiniging en Dienstverlening

Als je een ranglijst maakt van de meest populaire beroepen, dan is de kans groot dat werk in de reiniging in de onderste regionen eindigt. Dat beseffen Marcel te Wierik en Ramon voor ’t Hekke van Te Wierik Specialistische Reiniging en Dienstverlening maar al te goed. Dat kun je dan accepteren als een voldongen feit, maar je kunt ook proberen om het zo sexy mogelijk te maken. En dat begint voor het Raalter bedrijf, gevestigd aan de Wechelerweg, al met het opstellen van de personeelsadvertenties.

“Personeel is altijd wel een ding bij ons”, beginnen de eigenaar (Marcel) en bedrijfsleider (Ramon) hun verhaal. “We hebben ook wel periodes gehad met een overschot aan medewerkers, maar dan gaat het juist wat minder goed met de economie. De laatste jaren is er structureel sprake van een tekort. Al is het bij ons altijd wel wisselend. Het is afhankelijk van de hoeveelheid vaste opdrachten en het seizoen. In het eerste kwartaal is het bijvoorbeeld altijd iets slapper.”

Dat was dus de reden om met een andere bril te kijken naar de eigen personeelsadvertenties. Wat minder het functieprofiel beschrijven, maar juist iets meer vertellen over secundaire arbeidsvoorwaarden. Dat je dus na een goede week presteren op vrijdag tussen de middag kunt snacken op kosten van de baas. Dat je de mogelijkheid hebt allerlei cursussen te volgen (b.v. VCA, EHBO) en een aanhangerrijbewijs te halen.

Over een drempel

Dat je de kans krijgt 38 uur te verdelen over vier dagen waardoor je voor jezelf een extra vrije dag creëert. En – dat is echt de klap op de vuurpijl – waar kun je na een maand of langer werkzaam te zijn geweest in privétijd gebruik maken van allerlei apparatuur en machines (b.v. kiepaanhanger en hogedrukspuit). Er ligt zelfs een bootje klaar voor het personeel. Leuk om het gezin mee te nemen voor een dagje uit in het sprookjesachtige Giethoorn. “Die hebben we ooit aangeschaft omdat we alleen via het water de achterkant van een woning konden bereiken”, lachen Te Wierik en Voor ’t Hekke.

Dit soort vacatureteksten worden gedeeld via de bekende social media platforms. En het heeft zeker effect gehad. “Twee mensen reageerden bijvoorbeeld op een functie terwijl ze specifiek iets opmerkten over de snacks. Dat is dan wel leuk om terug te lezen. Dit soort bijzondere teksten helpt zeker ook om handige mensen zonder ervaring over een drempel te helpen.”

Als je bij Te Wierik actief bent, dan weet je je in ieder geval verzekerd van een grote variatie in werkzaamheden. Ook al ben je ‘van huis uit’ glazenwasser, dan nog kun je eventueel worden ingezet bij sloopwerkzaamheden in de bouw. “Tijdens een sollicitatiegesprek proberen we meteen al zo goed mogelijk te peilen waar iemands kwaliteiten ligt en hoe open ze staan voor bepaalde werkzaamheden”, aldus Voor ’t Hekke en Te Wierik die aangeven dat het werk inmiddels in alle delen van Nederland op ze wacht. “We hebben met de medewerkers dan ook de afspraak gemaakt dat de tijd van de heenreis voor eigen rekening is, maar dat wij de tijd van de terugreis vergoeden.”

Laddercompetitie

Zowel de eigenaar als de bedrijfsleider rept over de open sfeer binnen Te Wierik Specialistische Reiniging en Dienstverlening. Iedereen is gelijk. Marcel gaat zelfs mee op klus en steekt dan als collega zijn handen uit de mouwen. “Dan hou ik feeling met de medewerkers.” En Ramon geeft aan dat ‘het kantoor’ ook ’s morgens om 7.00 uur aanwezig is als de medewerkers samen de busjes inpakken. “Ook al drinken we alleen een kop koffie, het geeft wel een gevoel dat we betrokken zijn, want we zijn aanspreekbaar voor vragen. We doen het echt samen.”

De belangrijkste exponent van deze bedrijfscultuur is misschien wel de toolbox sessie. “Dat is een maandelijkse meeting waarbij telkens een ander thema bij de kop wordt gepakt. Bijvoorbeeld veiligheid. En dan gaat het er om dat de medewerkers zich vrij voelen om informatie te delen. Kritiek, ideeën, tips; het is meer dan welkom.” Gaat alles dan altijd in gezamenlijkheid als ware het de EO Jongerendag? Nee, zeker niet! Er is wel degelijk sprake van een (gezonde) competitie. “We proberen elk jaar wel iets aparts te bedenken. Vorig jaar is bijvoorbeeld de laddercompetitie in het leven geroepen. Medewerkers konden de hele tijd punten verdienen. Als ze geen spullen achterlaten bij de klant, als de bonnetjes op tijd worden ingeleverd, als de busjes netjes zijn; dat werk. Elke maand wordt een ‘Medewerker van de Maand’ bekend gemaakt en aan het eind van het jaar krijgt de winnaar € 500,-. De nummer laatst? Die moest 25 x de bedrijfsregels overschrijven, ha ha! En dit jaar hebben we dus gekozen voor snacken op kosten van de baas (na een week goed presteren) en gebruik van een machine (na een maand goed presteren).”

Mooi verhaal? Deel het dan!

HEB JIJ OOK EEN VERHAAL DAT VERTELD MOET WORDEN?

Meer verhalen die je misschien leuk vindt...

Bouwbedrijf Gebr Meijer

“We willen bijdragen aan een schone, leefbare omgeving”

Verduurzamen is topprioriteit bij Gebroeders Meijer

Lees meer »