Jose Jorink

We nemen je even mee naar de piek van de coronatijd. Het winkelgebied van Raalte ligt er verlaten bij. Alle winkels gesloten. Of…? Nee, daar op de hoek van de Marktstraat en de Varkensmarkt brandt nog licht. Echte Bakker Jorink moet zich bijna hebben gevoeld zoals de dorpelingen uit de stripreeks Asterix en Obelix. Alleen hoefde dit keer niet de degens te worden gekruist met de Romeinen, maar kwam het gevaar van het COVID-virus.

Het was natuurlijk een belabberde periode voor de middenstanders, maar voor sommigen misschien ook wel een moment voor zelfreflectie. Om dingen anders te gaan doen en/of nieuwe initiatieven te ontwikkelen. Het opende José Jorink, samen met echtgenoot Patrick eigenaar van de winkel, wel enigszins de ogen. “Corona zorgde ook voor een ander, vooral jonger publiek. Ze leven bewuster, zijn meer bezig met duurzaamheid en waarderen dat wij actief bezig zijn met het hergebruik van materialen.”

Het stel is wel realistisch en weet dat je bepaalde dingen – o.a. gebruik van plastic – vooralsnog niet helemaal kunt uitsluiten, maar het heeft ze wel meer aan het denken gezet. Bijvoorbeeld over het gebruik van stoffen broodzaken als verpakking i.p.v. plastic. En ze hebben tevens met een kritische blik gekeken naar het eigen assortiment. “Er is steeds meer vraag naar puur, gezond en veganistisch.”

Zo staat er inmiddels lactosevrij ijs op de menukaart en is voor het gebak een veganistische lijn in ontwikkeling. “De wil is er zeker, maar we moeten altijd goed kijken of we het betaalbaar kunnen produceren”, geeft José eerlijk aan. “Vaak is het handig om gebruik te kunnen maken van de diepvries. Dan kun je de basis vers maken, dat in de diepvries stoppen, per dag pakken wat je nodig hebt en het dan verder afmaken voor de verkoop.”

Glutenvrij produceren was ook wel een wens. Helaas lukt dat niet in eigen beheer, omdat je dan moet beschikken over een aparte, afgesloten ruimte en dat heeft teveel impact op de totale bedrijfsvoering. “Maar dankzij een leverancier in Deventer kunnen we het binnenkort wel aanbieden.”

Duurzaamste dorp

“Vroeger had je het loopje van de bakker naar de groenteboer en van de groenteboer naar de slager. Hoe mooi is het om zoiets terug te krijgen.”

José Jorink

José Jorink, die al sinds jaar en dag deel uitmaakt van de activiteitencommissie van het Raalter Ondernemers Verbond (ROV), heeft de radertjes in haar brein goed laten werken. En komt ook met een briljant idee om een groene, duurzame, deels eetbare lijn door het centrum van Raalte te creëren. Geïnspireerd door gesprekken met fysiotherapeut Casper Oude Loohuis (Fysiotherapie Kracht) die het kende van een dorp in het zuiden van Nederland. “Vroeger had je het loopje van de bakker naar de groenteboer en van de groenteboer naar de slager. Hoe mooi is het om zoiets terug te krijgen en dan bijvoorbeeld in combinatie met duurzame kleding en duurzame schoenen. Het stimuleert ondernemers op een andere manier naar hun winkel te kijken en het prikkelt consumenten om iets met die groene route te doen. Daarmee komt er extra beleving in het centrum. De deelnemers moeten dan wel herkenbaar zijn. Met een grote groene R bijvoorbeeld”, denkt ze hardop terwijl ze verwijst naar het logo van Raalte geeft Ruimte.

Ze maakt gretig gebruik van het publicitaire podium door een oproep te doen aan mensen die ideeën hebben om deze groene, duurzame en ja zelfs, deels eetbare lijn door het centrum te ontwikkelen. Ondernemers, medewerkers, bewoners van het centrum, scholen en studenten; iedereen mag zich melden! Wellicht dat dan met een groep betrokkenen een brainstormsessie kan worden georganiseerd. De eerste stap op weg naar Raalte als duurzaamste dorp van…. Salland? Overijssel? Of zelfs Nederland?

Mooi verhaal? Deel het dan!

HEB JIJ OOK EEN VERHAAL DAT VERTELD MOET WORDEN?

Meer verhalen die je misschien leuk vindt...

Bouwbedrijf Gebr Meijer

“We willen bijdragen aan een schone, leefbare omgeving”

Verduurzamen is topprioriteit bij Gebroeders Meijer

Lees meer »