Bij sommige bedrijven is de vrijdag voor de bouwvak misschien wel dé datum van het jaar. Het is de ultieme vrijdagmiddagborrel omdat je daarna ook nog eens minimaal drie weken vakantie hebt. Dat is bij Nijhof Installatietechniek echt niet anders, maar het bedrijf heeft tegenwoordig nog een magische datum, namelijk 1 juni. Ook dat is het begin van iets moois. Het is namelijk het moment dat de aanvragen voor het Nijhof studiefonds voor het nieuwe seizoen annex leerjaar binnen moeten zijn.
Nee, het studiefonds is niet bedoeld voor de eigen medewerkers. Hoewel zij natuurlijk ook allerlei opleidingsmogelijkheden krijgen, is het fonds juist opgezet voor hun kinderen. “Bedoeld om het talent tot ontwikkeling te laten komen. Tot hun 26ste betalen we iedere maand een bepaald bedrag als stimulans om dat extra stapje te zetten. En het hoeft echt niet een opleiding in de richting van installatietechniek te zijn. Het kan bijvoorbeeld ook muziekles zijn”, vertelt Angelique Nijhof enthousiast.
“Bedoeld om het talent tot ontwikkeling te laten komen. Tot hun 26ste betalen we iedere maand een bepaald bedrag als stimulans om dat extra stapje te zetten.”
Haar enthousiasme valt te begrijpen. Het initiatief komt in de plaats van een groot feest dat anders was gehouden ter ere van het 55-jarig bestaan. Het is een fraai stukje ‘klantenbinding’ richting de eigen werknemers. Maar het leuke voor de eigenaar van het familiebedrijf is ook nog eens dat haar eigen drie kinderen (23, 21 en 19) het eerste bestuur van het studiefonds vormen. “Het is voor hen een mooie ervaring om samen te werken. En het helpt om ze te binden aan en te interesseren voor het familiebedrijf.”
Het studiefonds staat niet op zichzelf, want Nijhof Installatietechniek timmert sowieso flink aan de weg als het gaat om opleidingstrajecten. Zo is in mei van dit jaar in het pand in Broekland ook een mooi opleidingslokaal geopend. Hier is alles te vinden om studenten hun noodzakelijke praktijkervaring te laten opdoen. Van het monteren van een inbouwreservoir vloerverwarming of warmtepomp tot de ingebruikstelling van besturingskasten. “Daar hopen we in de nabije toekomst nog veel meer gebruik van te gaan maken.”
Brug naar onderwijs
Nijhof bv is een mooi voorbeeld van een bedrijf dat zich niet heeft neergelegd bij het toekomstperspectief dat er een tekort aan vakmensen gaat ontstaan. Zelf actief aan de bak om vacatureteksten te verbeteren en op een andere manier te werven, is dan een prima optie, maar dat ging het bedrijf lang niet ver genoeg. In 2015 is daarom de Salland Tech Academy in het leven geroepen. Een idee van Hugo Willemsen, directeur van Willemsen Installatie in Heino dat onderdeel uitmaakt van de Nijhof Groep. Bedoeld om zowel schoolverlaters als ervaren krachten via een passende leerlijn een duurzame toekomst in de installatietechniek te bieden.
Een jaar later volgde de inrichting van het zogenaamde Duurzaamheidscentrum. Een mooie manier om met de nieuwe invulling van de voormalige showroom een brug te slaan naar het onderwijs. Scholen in de omgeving werden benaderd om hun eerstejaars leerlingen kennis te laten maken met techniek. Dat leidde zelfs tot het schoolprogramma ‘Water, Energie en Natuur’ waarbij in het eerste jaar zo’n zestig leerlingen langs meerdere bedrijven trokken en verschillende opdrachten kregen. Variërend van ‘hoe beveilig je een slaapkamer’ tot ‘maak een ontwerp voor een ranja-automaat’. Een project van acht weken dat in een wedstrijd van de installatiebranche zelfs nog een eerste prijs opleverde.
Tot slot kunnen we natuurlijk niet om de Innovatiehub heen. Angelique Nijhof kwam in Tubbergen voor het eerst in aanraking met dit fenomeen en zag haar kans schoon om een eigen, Sallandse versie te introduceren. In dit geval een samenwerking tussen vier bouwtechnische bedrijven – Nijhof Groep, Uw Onderhoudspartner Lenferink, Boerhof Projectinrichters en Mensink Bouwbedrijf/Marten Ontwerpt.
Het zijn ondernemers uit aanverwante sectoren die door de samenwerking proberen de young professionals uit Salland voor deze streek te behouden. Via stages en afstudeeropdrachten. “Door het intensieve onderlinge contact leren we van elkaar en helpen we elkaar verder. En samen kunnen we de studenten iets extra’s bieden. Een masterclass presenteren of een masterclass LinkedIn. Een individueel bedrijf doet het misschien niet, maar met z’n vieren wel.”