Annet Ellenbroek van Bruna Ellenbroek
Annet Ellenbroek van Bruna Ellenbroek in Raalte

“Je moet bezig blijven om het leuk te maken. Voor de markt, maar ook voor jezelf. Stilstand is achteruitgang.” Zo werd op haar initiatief het boek nijntje op de fiets in het Sallands vertaald en bracht ze in coronatijd samen met haar man het Sallands Kookboek uit. Annet: “Ik ben altijd creatieve nieuwe ideeën aan het bedenken, dat zit in me.”

Annet werkt sinds 1999 als franchisenemer voor Bruna. “Ik ben begonnen in Almelo, acht jaar geleden kwam de plek op Raalte vrij en daar werd ik door Bruna voor gevraagd. Ik kom oorspronkelijk uit Raalte, dus de keuze om naar Raalte te gaan was makkelijk.”

Nijntje op de fietse

“Je moet bezig blijven om het leuk te maken. Voor de markt, maar ook voor jezelf. Stilstand is achteruitgang.”

Annet gebruikt haar positie om Salland goed op de kaart te zetten. Zo besloot ze in 2019 dat er een Sallandse versie van het boek ‘nijntje op de fiets’ moest komen. “De vertaling in het Twents lag er al en ik vond dat Salland ook een eigen versie verdiende.” Ze kreeg akkoord van de uitgever en ging aan de slag. Annet: “Het vertalen was een uitdaging, want iedereen in Salland weet wel hoe je Sallands spreekt, maar de taal kan op verschillende manieren geschreven worden.” Samen met Raaltenaar Gerard Oosterlaar en streektaaldeskundige Herman Koerhuis lukte het om een mooie vertaling te maken waar een Sallandse zich zeker in zal herkennen.

Sallands Kookboek

Toen de coronapandemie ervoor zorgde dat haar man tijdelijk minder werk had, ontstond het idee om een kookboek met Sallandse recepten te maken. “Mijn man Ben Ellenbroek is van oorsprong kok en toen hij veel vrije tijd had vroeg ik hem of het niet leuk zou zijn als hij een Sallands kookboek ging maken. Ben heeft alle recepten gemaakt, ze voorzien van een verhaal en een Sallandse spreuk. Het leuke is dat de recepten Sallandse ingrediënten bevatten en het boek vol zit met typisch en traditionele gerechten tot eigentijdse recepten zoals een taart met Camembert uit Broekland.” Het boek ligt sinds mei 2021 in de winkel en verkoopt tot op de dag vandaag heel goed.

“Ze gunnen ons het”

Annet is zich ervan bewust dat je, om klanten te trekken, als winkel meer moet doen dan alleen maar producten verkopen. “Wij organiseren regelmatig lezingen en signeersessies in de winkel. Daar komen veel klanten op af.” Last van het feit dat veel mensen liever online kopen heeft ze dan ook niet. “Bruna biedt op de website een handige functie die snel de voorraadstatus in de winkels weergeeft en ook heb ik het gevoel dat steeds meer mensen bezig zijn met het milieu. Ze snappen dat al die busjes, verpakte pakketjes en retours niet zo goed zijn. Daarnaast hoor ik regelmatig dat bewoners van Raalte en Salland ons het gewoon gunnen.”

Mooi verhaal? Deel het dan!

HEB JIJ OOK EEN VERHAAL DAT VERTELD MOET WORDEN?

Meer verhalen die je misschien leuk vindt...

Bouwbedrijf Gebr Meijer

“We willen bijdragen aan een schone, leefbare omgeving”

Verduurzamen is topprioriteit bij Gebroeders Meijer

Lees meer »