“Wat is dit een leuk dorp!” Als Ron du Buf een euro zou krijgen voor elke keer dat hij deze reactie krijgt, dan had hij misschien al wel op de Bahama’s gezeten. Hoewel… De ambachtsman vindt het werk en het contact met klanten stiekem nog veel te leuk om nu al definitief te verkassen naar zonniger oorden…
Als je zelf in de gemeente Raalte woont of er vaak op bezoek komt, neem je het allemaal voor lief. Wat is het dan leuk om van unieke bezoekers te horen dat we dit winkelgebied moeten koesteren. “Ik krijg steeds meer mensen van verder weg. Zo’n beetje uit heel Noord- en Oost-Nederland. Ze moeten hier enige tijd overbruggen en zijn blij even het centrum in te kunnen. Bijna iedereen komt enthousiast terug. Ze zijn vooral verbaasd over de grote hoeveelheid ‘eigen’ winkels. Dat het winkelgebied dus niet alleen wordt gedomineerd door de grote ketens. En heel vaak geven ze aan nog een keer terug te willen komen.”
Ik krijg steeds meer mensen van verder weg. Zo’n beetje uit heel Noord- en Oost-Nederland. Ze moeten hier enige tijd overbruggen en zijn blij even het centrum in te kunnen. Bijna iedereen komt enthousiast terug.
Je denkt misschien: “Goh… Dat mensen zo ver rijden om hun schoenen te laten repareren…” Een logische gedachte, want Ron du Buf staat vooral bekend als schoenmaker. Alleen is al jaren sprake van een constante daling in het aantal schoenreparaties. “De prijs van een paar schoenen is tegenwoordig zo laag dat men de voorkeur geeft aan nieuwe. En we leven in een tijd dat je ook qua schoenen eerder meegaat met het modebeeld”, aldus de vakman die het verschil goed in cijfers kan uitdrukken. “Een aantal jaren geleden kocht ik leren zolen per honderd paar in. Nu bestel ik ongeveer een dozijn per keer…”
Ontheffing
Dan kun je er voor kiezen om het bijltje er bij neer te gooien. Of je gaat op zoek naar een tweede tak. Du Buf koos voor het laatste. “Ik heb het geprobeerd met riemen en tassen, maar ik krijg hier (aan de Varkensmarkt) te weinig passanten. Custom made schoenen was ook nog een optie, maar daarvoor is Raalte voor mijn gevoel te klein. En toen hoorde ik van een oude vriend dat hij zijn schoenmakerij had verkocht en zich is gaan richten op (auto)sleutels.”
Het zette hem aan het denken. En de stap om een sleutelservice te beginnen, was eigenlijk niet zo groot, want hij maakt al jaren diverse huissleutels. Dus, waarom niet autosleutels erbij. Echte sleutels en de elektronische kaarten waarmee je tegenwoordig een auto opent en start. “Ik ben er mee begonnen omdat ik dan schoenreparaties kon blijven doen, maar eigenlijk heeft zich een nieuwe passie ontwikkeld. En inmiddels is het verdienmodel 50-50. De schoenmakerij kan uit en nu heb ik ook beleg op de boterham”, zegt hij met een veelzeggende glimlach.
Kijk daarom niet gek op als bij Schoen- en Sleutelservice Du Buf auto’s op de stoep staan geparkeerd. Dat is noodzakelijk om de werkzaamheden te kunnen verrichten en hij heeft daar ook een ontheffing voor gekregen van de gemeente Raalte. “Ik kwam in gesprek met de BOA’s (Buitengewoon Opsporingsambtenaar) die eerst niet blij waren met de auto’s op de stoep. En dat is te begrijpen. Dan ga je open het gesprek aan en het leidt uiteindelijk tot de ontheffing. Heel officieel allemaal, want het is zelfs gepubliceerd in de Staatscourant en ik moet ook leges betalen… Maar het is gelukt en ik vind het wel een mooi voorbeeld van ‘Raalte geeft Ruimte’.”
Overigens krijgt Du Buf allerlei auto’s ‘over de vloer’. Van Opel Corso tot limousine. “Sommigen zijn de sleutel kwijt, anderen willen gewoon een extra sleutel. Ook als men de pincode niet meer weet, hebben wij een methode om het uit te lezen. Het zijn wel echt andere klanten dan bij de schoenmakerij. Als je 6,50 euro – dat is het minimumtarief – vraagt voor een schoenreparatie vallen mensen al bijna flauw. Bij de autosleutels vraag je 139 euro en krijg je nog een tientje fooi omdat ze dolblij zijn.”